tabung duit gua

Sunday, 21 August 2011

Beli & Belah



bersempena dengan hari raya yang bakal menjelang nie, gua nak kongsi sikit dengan lu orang cara2 atau tips membeli belah...beli belah pun ada cara?mesti la..lu orang ingat memasak ja ada cara2...gua nak kasi 3 ja tips kat lu orang...nie pun hanya berdasarkan pengalaman gua yang tak seberapa nie..


1. tetapkan barang yang hendak dibeli

benda nie penting bagi gua..kalau lu orang nak keluar membeli belah tu pikir la siap2 benda apa yang lu orang nak beli tu...ini untuk memudahkan dan menjimatkan masa lu orang ..nie kalau lu orang main pegi ja tanpa menetapkan barang apa yang lu orang nak beli, susah lu orang nanti..buang masa dan lu orang jugak mungkin akan berbelanja lebih...tapi lain la kalau lu orang nak window shopping ja..tapi gua tak berapa nak gemar sangat window2 shopping nie...


2. survey harga

lu orang survey dulu harga dalam 2, 3 kedai yang jual benda yang lu orang nak beli tu...contoh lu orang nak beli handphone...lu orang survey la dulu 2, 3 kedai yang jual jenis handphone yang lu orang nak beli tu..lepas tu lu orang boleh compare la dia punya harga...tapi selalunya kalau murah pun tak banyak beza...tapi ok la..at least lu orang dapat jimat dah sikit..tapi kalau dia punya  harga terlampau murah jika dibandingkan dengan yang lain..tu lu orang kena jaga2..takut ada something wrong dengan barang tu...


3. tawar harga

benda nie yang paling penting sekali bagi gua...lu orang mesti kena pandai tawar menawar harga barang yang lu orang nak beli tu..harga nie kadang2 tokey kedai tu saja letakkan tinggi dari harga yang sepatutnya...contoh baru2 nie gua ada pegi kedai kasut sebab teman member gua nak beli kasut baru...tengah dia pilih2 kasut tu gua pun usha2 la kasut2 yang ada kat situ..gua terjumpa satu kasut yang gua berkenan..gua amek pastu gua tanya harga kat dia..dia cakap RM70...gua pun malas nak tawar harga sebab bukan gua nak beli sangat pun..gua pun belek2 pastu gua letak balik..gua letak2 ja terus tokey tu turun harga ke RM50..lu orang tengok berapa punya beza..gua terus belah tanda tak berminat..yang paling bestnya time gua belah sempat lagi dia turunkan lagi ke RM45...tu belum gua tawar lagi tu...kalau gua tawar mau tinggal RM10 ja..silap2 tokey tu tension terus bagi free kat gua..kah3..tapi benda tawar menawar nie lu orang kena ikut tempat dan benda yang lu orang nak beli jugak...kalau kat supermarket pun lu orang nak tawar menawar jugak mau makan flying kick nanti..




p/s : gua harap lu orang jadi la pengguna yang bijak..macam gua..keh3..

1 comment:

renjerkabloi said...

gua lagi bes.. no shopping2 kih3... pakai je mane yang ade..pasal tiap kali raye xpernah ade yang tye- ko nie baru pye ye???hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...